Eén van de belangrijkste pijlers van het IPSO Huis is het creëren van een plek waar je anderen kunt ontmoeten die door een vergelijkbare situatie gaan. Het delen van ervaringen, gevoelens en gedachten met mensen die je écht begrijpen, biedt een gevoel van herkenning, erkenning en steun. Dit kan een enorme verlichting geven tijdens moeilijke momenten en een gevoel van verbondenheid creëren dat verder gaat dan woorden.

Lotgenotenbijeenkomsten

Onze maandelijkse lotgenotenbijeenkomsten voor de diverse doelgroepen zijn hier een goed voorbeeld van. Elke bijeenkomst wordt zorgvuldig opgebouwd rondom een thema dat centraal staat, variërend van emotionele verwerking en praktische tips tot persoonlijke groei en veerkracht. Onder begeleiding van ervaren gespreksleiders, die weten hoe ze een veilige en open omgeving kunnen creëren, krijg je de ruimte om te delen, te luisteren en inspiratie op te doen.

Deze bijeenkomsten zijn laagdrempelig en bedoeld voor iedereen die behoefte heeft aan steun en begrip van mensen die hetzelfde doormaken. Of je nu veel wilt delen of liever eerst alleen luistert, alles is goed. Samen ontdekken we nieuwe manieren om met de uitdagingen van het leven om te gaan, met een open hart en een luisterend oor voor elkaar.

Doelgroepen

Er zijn verschillende doelgroepen, die allemaal een andere insteek hebben. Voor jongvolwassenen tussen de 28 en 46 jaar is er de AYA (Adolescents & Young Adults)-lotgenotengroep. De nadruk ligt hier op leeftijdsgenoten die niet alleen de ziekte zelf, maar ook de uitdagingen van deze specifieke levensfase delen. Hier bespreken we thema’s zoals werk, vruchtbaarheid, het vormen van een gezin , de balans tussen ziek zijn en dagelijkse verantwoordelijkheden en de terugkeer naar werk of studie. Deelnemers kunnen in een vertrouwde omgeving open zijn over de complexe emoties die bij deze fase komen kijken, met de zekerheid dat anderen hun situatie begrijpen.

Naast de bijeenkomsten voor mensen met kanker zelf, biedt het IPSO Huis ook speciale lotgenotengroepen voor naasten en nabestaanden. Dit zijn mensen die naast de patiënt staan of zijn achtergebleven na een verlies. Ook voor hen kan het delen van ervaringen veel steun bieden. Zij staan vaak voor hun eigen uitdagingen, zoals het verwerken van verdriet, het omgaan met machteloosheid en het vinden van een nieuwe balans. In deze bijeenkomsten wordt er ruimte gegeven aan de emoties en de vragen die opkomen bij de mensen die ernaast staan, of die alleen verder moeten gaan.

Delen = helen

Het delen van ervaringen met anderen die in dezelfde situatie zitten, zorgt voor herkenning en erkenning. Of je nu actief deelneemt of liever luistert, er is ruimte voor ieders verhaal. Delen = helen. Sluit je aan en ervaar de kracht van verbinding met lotgenoten. Samen ben je niet alleen!

Lotgenoten

 

Lotgenotenbijeenkomsten Haarlem:

  • Voor iedereen op donderdag 3 oktober van 14:00 – 15:30 uur (iedere 1e donderdag van de maand) is er een themagroep In oktober is het thema MUZIEK. Wat betekent muziek voor jou en wat is jouw favoriete nummer? Laat het ons weten bij je aanmelding!
  • Als genezing niet meer mogelijk is op donderdag 10 oktober van 14.00 – 15.30 uur (iedere 2e donderdag van de maand). Door te praten met lotgenoten in een zelfde soort situatie kan het helpend zijn om enigszins grip op de situatie te krijgen.

Lotgenotenbijeenkomsten Santpoort:

  • Voor (ex) patiënten op vrijdag 4 oktober met het thema ‘Hoe houd je je eigen regie vast?’
  • Voor (jong)volwassenen tussen 28-46 jaar op maandag 21 oktober. Je bent iedere 3de maandag van de maand van harte welkom van 19.30 – 21.00 uur.
  • Voor mannen op maandag 28 oktober.
    Wil je aansluiten bij de groep speciaal voor mannen? Je bent iedere 4de maandag van de maand welkom van 19.30 – 21.00 uur.
  • Voor naasten op dinsdag 22 oktober.
    Het is fijn om mensen te ontmoeten die in eenzelfde situatie zitten, die naast iemand staan met kanker. Deze bijeenkomst is iedere 4de dinsdag van de maand om 19.00 uur met steeds een ander thema.

Kosten
Er zijn geen kosten aan verbonden, een donatie wordt gewaardeerd.

Aanmelden
Meld je aan via info@ipsohuiskennemerland.nl of bel ons even (023) 888 53 67!