Eén van de belangrijkste pijlers van het IPSO Huis is het creëren van een plek waar je anderen kunt ontmoeten die door een vergelijkbare situatie gaan. Het delen van ervaringen, gevoelens en gedachten met mensen die je écht begrijpen, biedt een gevoel van herkenning, erkenning en steun. Dit kan een enorme verlichting geven tijdens moeilijke momenten en een gevoel van verbondenheid creëren dat verder gaat dan woorden.
Lotgenotenbijeenkomsten
Onze maandelijkse lotgenotenbijeenkomsten voor de diverse doelgroepen zijn hier een goed voorbeeld van. Elke bijeenkomst wordt zorgvuldig opgebouwd rondom een thema dat centraal staat, variërend van emotionele verwerking en praktische tips tot persoonlijke groei en veerkracht. Onder begeleiding van ervaren gespreksleiders, die weten hoe ze een veilige en open omgeving kunnen creëren, krijg je de ruimte om te delen, te luisteren en inspiratie op te doen.
Deze bijeenkomsten zijn laagdrempelig en bedoeld voor iedereen die behoefte heeft aan steun en begrip van mensen die hetzelfde doormaken. Of je nu veel wilt delen of liever eerst alleen luistert, alles is goed. Samen ontdekken we nieuwe manieren om met de uitdagingen van het leven om te gaan, met een open hart en een luisterend oor voor elkaar.
Doelgroepen
Er zijn verschillende doelgroepen, die allemaal een andere insteek hebben. Voor jongvolwassenen tussen de 28 en 46 jaar is er de AYA (Adolescents & Young Adults)-lotgenotengroep. De nadruk ligt hier op leeftijdsgenoten die niet alleen de ziekte zelf, maar ook de uitdagingen van deze specifieke levensfase delen. Hier bespreken we thema’s zoals werk, vruchtbaarheid, het vormen van een gezin , de balans tussen ziek zijn en dagelijkse verantwoordelijkheden en de terugkeer naar werk of studie. Deelnemers kunnen in een vertrouwde omgeving open zijn over de complexe emoties die bij deze fase komen kijken, met de zekerheid dat anderen hun situatie begrijpen.
Naast de bijeenkomsten voor mensen met kanker zelf, biedt het IPSO Huis ook speciale lotgenotengroepen voor naasten en nabestaanden. Dit zijn mensen die naast de patiënt staan of zijn achtergebleven na een verlies. Ook voor hen kan het delen van ervaringen veel steun bieden. Zij staan vaak voor hun eigen uitdagingen, zoals het verwerken van verdriet, het omgaan met machteloosheid en het vinden van een nieuwe balans. In deze bijeenkomsten wordt er ruimte gegeven aan de emoties en de vragen die opkomen bij de mensen die ernaast staan, of die alleen verder moeten gaan.
Delen = helen
Het delen van ervaringen met anderen die in dezelfde situatie zitten, zorgt voor herkenning en erkenning. Of je nu actief deelneemt of liever luistert, er is ruimte voor ieders verhaal. Delen = helen. Sluit je aan en ervaar de kracht van verbinding met lotgenoten. Samen ben je niet alleen!
Deelgenotenbijeenkomsten Santpoort:
- Voor (ex) patiënten op vrijdag 10 januari met het thema ‘Kwaliteit van leven (3) “Zingeving”’?
- Voor (jong)volwassenen tussen 28-46 jaar op maandag 20 januari . Je bent iedere 3de maandag van de maand van harte welkom van 19.30 – 21.00 uur.
- Voor mannen op donderdag 27 januari. Dit is elke 4de maandagavond van de maand.
Wil je aansluiten bij de groep speciaal voor mannen? Je bent welkom van 19.30 – 21.00 uur.
Lotgenotenbijeenkomsten Haarlem:
- Als genezing niet meer mogelijk is éénmalig op dinsdag 4 februari van 13.00 – 14.30 uur (normaliter iedere 2e donderdag van de maand om 14 uur). Door te praten met lotgenoten in een zelfde soort situatie kan het helpend zijn om enigszins grip op de situatie te krijgen.
- Voor gasten die zelf ziek zijn (of zijn geweest) op donderdag 6 februari met het thema “Regie’?Regie’ wil zeggen: De touwtjes in eigen handen nemen, ofwel sturing geven (aan je eigen leven, in dit geval).
Kanker brengt veel onverwachtse omstandigheden met zich mee en veel situaties die een behoorlijke impact op je leven kunnen hebben. Hoe houd jij dan de touwtjes in handen? Hoe blijf jij dan je eigen regie voeren?
Leven met kanker verwoordt het als volgt: “Zelfmanagement of zelfzorg betekent dat u zó met uw ziekte probeert om te gaan, dat u uw leven kunt leiden zoals u dat het liefste zou doen”. Het komt vooral neer op het vinden van de juiste balans. Wat kun je wel, wat kun je niet? Samen met zorgverleners als de huisarts, de specialist, verpleegkundige, diëtist, en met de eigen omgeving gaat de patiënt op zoek naar die balans.
Kosten
Let op: vanaf 1 januari 2025 vragen wij een eigen bijdrage van € 6 p.p.
Aanmelden verplicht
Meld je aan via info@ipsohuiskennemerland.nl of bel ons even!