Eén van de belangrijkste pijlers van het IPSO Huis is het creëren van een plek waar je anderen kunt ontmoeten die door een vergelijkbare situatie gaan. Het delen van ervaringen, gevoelens en gedachten met mensen die je écht begrijpen, biedt een gevoel van herkenning, erkenning en steun. Dit kan een enorme verlichting geven tijdens moeilijke momenten en een gevoel van verbondenheid creëren dat verder gaat dan woorden.
Lotgenotenbijeenkomsten
Onze maandelijkse lotgenotenbijeenkomsten voor de diverse doelgroepen zijn hier een goed voorbeeld van. Elke bijeenkomst wordt zorgvuldig opgebouwd rondom een thema dat centraal staat, variërend van emotionele verwerking en praktische tips tot persoonlijke groei en veerkracht. Onder begeleiding van ervaren gespreksleiders, die weten hoe ze een veilige en open omgeving kunnen creëren, krijg je de ruimte om te delen, te luisteren en inspiratie op te doen.
Deze bijeenkomsten zijn laagdrempelig en bedoeld voor iedereen die behoefte heeft aan steun en begrip van mensen die hetzelfde doormaken. Of je nu veel wilt delen of liever eerst alleen luistert, alles is goed. Samen ontdekken we nieuwe manieren om met de uitdagingen van het leven om te gaan, met een open hart en een luisterend oor voor elkaar.
Doelgroepen
Er zijn verschillende doelgroepen, die allemaal een andere insteek hebben. Voor jongvolwassenen tussen de 28 en 46 jaar is er de AYA (Adolescents & Young Adults)-lotgenotengroep. De nadruk ligt hier op leeftijdsgenoten die niet alleen de ziekte zelf, maar ook de uitdagingen van deze specifieke levensfase delen. Hier bespreken we thema’s zoals werk, vruchtbaarheid, het vormen van een gezin , de balans tussen ziek zijn en dagelijkse verantwoordelijkheden en de terugkeer naar werk of studie. Deelnemers kunnen in een vertrouwde omgeving open zijn over de complexe emoties die bij deze fase komen kijken, met de zekerheid dat anderen hun situatie begrijpen.
Naast de bijeenkomsten voor mensen met kanker zelf, biedt het IPSO Huis ook speciale lotgenotengroepen voor naasten en nabestaanden. Dit zijn mensen die naast de patiënt staan of zijn achtergebleven na een verlies. Ook voor hen kan het delen van ervaringen veel steun bieden. Zij staan vaak voor hun eigen uitdagingen, zoals het verwerken van verdriet, het omgaan met machteloosheid en het vinden van een nieuwe balans. In deze bijeenkomsten wordt er ruimte gegeven aan de emoties en de vragen die opkomen bij de mensen die ernaast staan, of die alleen verder moeten gaan.
Delen = helen
Het delen van ervaringen met anderen die in dezelfde situatie zitten, zorgt voor herkenning en erkenning. Of je nu actief deelneemt of liever luistert, er is ruimte voor ieders verhaal. Delen = helen. Sluit je aan en ervaar de kracht van verbinding met lotgenoten. Samen ben je niet alleen!
Lotgenotenbijeenkomsten Haarlem:
- Voor iedereen op donderdag 5 december van 14:00 – 15:30 uur (iedere 1e donderdag van de maand) is er een themagroep. In december is het thema “onmacht, hulpeloosheid en machteloosheid.Onmacht, hulpeloosheid en machteloosheid zijn gevoelens die ontstaan wanneer je niet meer opgewassen bent tegen de situatie die zich voordoet. Hoe graag je ook zou willen, het ligt niet binnen jouw macht of invloed om de situatie te veranderen! Je hebt er alles aan gedaan om de situatie te veranderen maar wat je ook doet: het lukt gewoonweg niet. In feite heb je er niets meer over te zeggen. Onmacht kan gepaard gaan met andere gevoelens zoals teleurstelling of hulpeloosheid. Je bent misschien teleurgesteld in anderen of in jezelf. Je had heel andere verwachtingen en die zijn helemaal niet uitkomen.
Machteloosheid lijkt heel veel op onmacht, weerloos, krachteloos of slap zijn. Maar is machteloosheid een teken van zwakte? Echt niet! Er kan namelijk geen sprake van zwakte of onvermogen zijn wanneer je iets wilt realiseren of wanneer je iets ergers wilt voorkomen. Integendeel! Want jouw bedoelingen zijn toch goed? Maar, er zit wel een boodschap in; machteloosheid vertelt je iets. Namelijk dat je iets wilt, wat jou niet gaat lukken. Gevoelens van onmacht wijzen jou erop dat je mag loslaten. Dat is echter niet altijd makkelijk.
Herken jij deze gevoelens? Kom dan deze maand naar de lotgenotengroep zodat we hierover met elkaar van gedachte kunnen wisselen.
- Als genezing niet meer mogelijk is op donderdag 12 december van 14.00 – 15.30 uur (iedere 2e donderdag van de maand). Door te praten met lotgenoten in een zelfde soort situatie kan het helpend zijn om enigszins grip op de situatie te krijgen.
Lotgenotenbijeenkomsten Santpoort:
- Voor (ex) patiënten op vrijdag 6 december met het thema ‘Hoe bewaak jij je kwaliteit van leven”? Let op: er zijn nog 2 plekjes beschikbaar.
- Voor (jong)volwassenen tussen 28-46 jaar op maandag 16 december. Je bent iedere 3de maandag van de maand van harte welkom van 19.30 – 21.00 uur.
- Voor mannen op donderdag 19 december. (normaliter 4de maandagavond van de maand)
Wil je aansluiten bij de groep speciaal voor mannen? Je bent welkom van 19.30 – 21.00 uur.
Kosten
Er zijn geen kosten aan verbonden, een donatie wordt gewaardeerd.
Vanaf januari is de eigen bijdrage 6 euro.
Aanmelden
Meld je aan via info@ipsohuiskennemerland.nl of bel ons even!