De Haarlemse binnenstad was 21 juni voor de 28e keer het terrein van de Grachtenloop. Een gezellig hardloopfeest waar maar liefst 4.500 mensen aan deelnamen. Voor de tweede achtereenvolgende keer was het IPSO Huis Kennemerland het goede doel.

De Grachtenloop is een samenwerking tussen SportSupport en de ZorgSpecialist. Na de Kidsruin met vierhonderd deelnemers startte om 19.00 uur de Run2Day over 5 km en om 20.00 uur de SportSupport van 10 km. Bij de tweede liepen de deelnemers niet een-, maar tweemaal langs het Spaarne, de gezellige straatjes van de Vijfhoek, over het Hortusplein en langs de terrassen op het Klokhuisplein.

Warme en veilige plek 

Coördinator IPSO Huis Marloes Telder: “We zijn heel blij goede doel te mogen zijn. Dat is belangrijk, omdat we volledig op giften en fondsen draaien. Wij bieden mensen die kanker hebben (gehad) in onze huizen een warme, veilige plek en psychosociale ondersteuning. Er is altijd een luisterend oor van gastvrouwen en gastheren. Er wordt gepraat en soms gehuild met lotgenoten, maar zeker ook veel gelachen. Op de dagdelen dat we open zijn, kun je altijd zonder afspraak binnen lopen en meedoen aan activiteiten als zwemmen, yoga, massages en creatieve workshops. Als tegenprestatie waren we hier met acht gastvrouwen aanwezig om te helpen bij de start en finish.”

Lotgenotencontact 

IPSO heeft landelijk honderd locaties, waaronder de drie in Kennemerland: in Haarlem/Schalkwijk, Santpoort-Noord en sinds kort ook Heemskerk. Marloes Telder (nu 45 jaar) was 39 toen zij de diagnose kanker kreeg.

 “Ik miste leeftijdsgenootjes om mij heen, daarom heb ik destijds als vrijwilliger een lotgenotengroep van 30 tot ongeveer 47 jaar opgestart. Inmiddels ben ik geen vrijwilliger meer, maar coördinator van de vestiging in Santpoort-Noord en komt een mooie groep leeftijd- en lotgenoten één keer per maand samen om ervaringen te delen met elkaar.”

Vangnet

Daarnaast hebben wij lotgenotengroepen voor iedereen, mannen, naasten of als je niet meer beter wordt. In het IPSO Huis kom je met lotgenoten tot jezelf en leer je door de activiteiten weer in je lijf komen.

Het is fijn dat er zo’n vangnet is, we staan hier om het veel bekender te maken. Overigens is een bezoek aan het IPSO Huis gratis. Een verwijsbrief is niet nodig. Je kunt zo binnenlopen, iedereen is van harte welkom.“

Vorig jaar ontving IPSO Huis Kennemerland 1.875 euro, dit jaar 2.400 euro. Marloes: “We zijn er erg blij mee en dankbaar. Kunnen we weer mooie dingen voor onze gasten mee doen.”

Met dank aan Willem Brand: IPSO Huis Kennemerland goed en hartverwarmend doel bij Grachtenloop | Al het nieuws uit Haarlem (rodi.nl)