Doe mee aan wetenschappelijk onderzoek naar een online zelfhulptraining voor chronische pijnlijke neuropathie na chemotherapie!

Eén van de mogelijke bijwerkingen na chemotherapie is pijn als gevolg van zenuwschade, oftewel perifere neuropathie. Voluit wordt deze zenuwschade ‘chemotherapie geïnduceerde perifere neuropathie’ (CIPN) genoemd. De pijn komt vaak voor aan twee kanten van het lichaam in de voeten en/of handen. Het kan zich verspreiden naar de benen en/of armen. De pijn kan brandend, stekend, doof of tintelend aanvoelen en kan samengaan met kramp, spierzwakte of andere symptomen. Helaas blijft de pijn na CIPN bij een deel van de mensen bestaan op de lange termijn.

Voor veel mensen die last houden van langdurige pijn – door CIPN of andere oorzaken – helpen medische oplossingen niet (meer) voldoende. Het kan zo zijn dat men dan te horen krijgt dat men met de pijn moet leren leven. Dit is vaak een moeilijke boodschap. In dit onderzoek ontwikkelen we een nieuwe methode om mensen te helpen verder te leven met pijn door CIPN. Er wordt bij deze methode niet zozeer gericht op de pijnklachten zelf, maar juist op de waardevolle zaken in het leven. Daarbij leert men de pijn, maar vooral negatieve bijkomende gevoelens en gedachten, te aanvaarden.

Doel van het onderzoek

Tilburg University wil onderzoeken of het verleggen van de aandacht naar een waardevol leven, leidt tot minder last van de pijn in het dagelijks leven. Het onderzoek is er dus niet direct op gericht de pijn zelf weg te nemen. Vaak kan dat niet (meer). Wel kan de intensiteit van de pijn afnemen door te leren meer aandacht te hebben voor een waardevol leven met pijn.

https://www.profielstudie.nl/qlipp-cipn-neuropathie-project-voor-mogelijke-deelnemers/